Börja tävla, ta Grönt Kort

En ryttare börjar ofta sin tävlingskarriär på ridskolan och då krävs inga licenser, men så snart man vill ge sig på tävlingar med högre status så finns det en del att tänka på.

Från lokal tävling och uppåt krävs att ryttaren har en ryttarlicens vilken löses för en klubb för kalenderåret. En ny licens måste tecknas varje år. För att få licens krävs Grönt Kort vilket är ett bevis på att ryttaren har den grundkunskap som behövs inför tävlingsstart. Från det att ryttaren fyller 14 år måste den tävlande själv ta Grönt Kort. Upp till och med 13 års ålder kan en vuxen gå kursen, ta kortet och därmed ta ansvar för barnet – dock rekommenderas att barnet är med på kursen. Ryttaren kommer inte att erhålla något fysiskt kort men det noteras i Tävlingsdatabasen att provet är genomfört. För att ta Grönt Kort kontaktar ryttaren sin förening eller sitt Ridsportdistrikt.

Ryttare med funktionsnedsättning ska såklart också tävla och behöver även ha GröntKort. För att kunna tillgodogöra sig materialet och informationen så finns det finns en talbok för dem med läsfunktionsnedsättning. Både ryttare och föreningar kan söka bidrag och stipendier för personer med funktionsnedsättning, bland annat Torna Hällestads Ryttarförenings träningsbidrag och Radiohjälpen och Victoriafonden. Förr måste ryttare med funktionsnedsättning som tävlade i dressyr tävla på lånade hästar men idag kan man tävla både på egen häst och en av arrangören lånad häst. Tävlingar för personer med funktionsnedsättning delas in i fyra grader för att anpassas till nedsättningens påverkan på ridningen.

Det finns olika bestämmelser för olika tävlingar och det är viktigt att läsa på inför varje tävling man vill delta i. Något av det viktigaste vid tävling är uppförandekoden, code of conduct. I denna fokuseras mycket på hästen då djurets omvårdnad och omsorgen om denne är det absolut viktigaste. Hästens välbefinnande kommer alltid i första hand och det gäller allt från fysik och hälsa till foder och säkerhet. De bestämmelser som finns, både nationellt och internationellt, måste följas både under tävling och träning.