Studier i häst

Att studera på hästrelaterade utbildningar är populärt och lockar många tjejer och det har Chalmers tagit fasta på. Chalmers vill se fler tjejer på sina utbildningar och utvecklar därför sedan ett par år tillbaka ämnet hästteknik. Det är ett tjugotal olika projekt som drivs aktivt och som exempel kan nämnas att man, i samarbete med Gothenburg Horse Show, tagit fram ett hinder som mäter hur högt hästen hoppar över den högsta bommen. Detta kan i förlängningen hjälpa ryttaren att maximera hoppningen. Ett annat projekt är att skanna hästar i 3D. I samarbete med Textilhögskolan i Borås så jobbar man fram en sadelfilt genom vilken man ska kunna mäta EKG.gothenburg_horse_show_2014_2

En utbildning som lockar både tjejer och killar är den i brukshästkörning. Dock så har Strömsholm, som hittills drivit utbildningen, valt att lägga ned den varför Wången nu planerar att ta över. För att locka fler studenter tänker man sig i framtiden en tvåårig utbildning på 50 % vilket skulle ge möjlighet att fortsätta att arbeta/driva företag vid sidan av. Tidigare har utbildningen varit en ettårig heltidsutbildning.

Antalet manliga ryttare inom ridsporten i Sverige är mellan 10 % och 20 %. En kvinnligt dominerad bransch således men så ser det inte ut utomlands. Vad är det som gjort ridningen så könsuppdelad här? Det finns det förmodligen en mängd olika svar på men oavsett anledning så har Sverige under många år satsat på att öka antalet procent av ungdomar som stannar kvar i sina sporter längre, även ridningen, och kanske kan det locka killarna att stanna kvar.

Varför många hästutbildningar lockar fler tjejer än killar kan ha att göra med vad de kan förvänta sig att tjäna i framtiden. Många hästrelaterade yrken kommer med låga löner och långa och tunga arbetsdagar. I månaden tjänar en hästmassör i snitt 22000kr i månaden, en ridlärare 20500kr och en hästskötare strax över 18000kr. Visst finns det yrken med högre löner, till exempel hovslagare med i snitt 28500kr och veterinär med 38000kr.

Däremot att travhäst tränare eller travkusk vara betydligt mycket mer lukrativt.  Den travhäst tränare som tjänade allra mest 2014 var Robert Bergh som drog in 9 360 242 kr. Den mest framgångsrika travkusken var Björn Goop som sprang in 18 750 982 kr. Helt ok årslöner. Däremot ska man tänka på att det troligtvis är mycket kostnader man måste ha i beaktning som krävs för att driva ett stal. Siffrorna kommer från en sammanställning från expressen.

Än så länge är bara Svenska spel och ATG som har monopol på travsporten i Sverige. Men det ryktas att många stora svenska spelbolag vill komma in på spel på hästar efter svenska spelregleringen vilket kan göra att löner och prissummor kommer öka ytterligare. Exempel på casinon som kan börja med hästsport kan du hitta här.